La màgia de la ciència i la tecnologia

estherriuLA MÀGIA DE LA CIÈNCIA I LA TECNOLOGIA: UNA CRÍTICA PODEROSA PER OBRIR NOUS CAMINS de Esther Borrell i Rosell

Aquí teniu un fragment d’un llibre que probablement autoeditaré aquest estiu. El podeu encarregar a la pàgina, a CONTACTE.
El pensament és una cosa realitzada, una cosa pensada que emmagatzemem a la memòria. Després d’un temps recuperem allò pensat, sovint sense saber perquè ho havíem pensat així. I aquest pensament forma part de nosaltres, del nostre ordre mental, del coneixement que disposem per bellugar-nos i actuar.

En pensar fem abstracció de la realitat: separem una part de la gran complexitat del món i la ordenem. Aquestes abstraccions es converteixen en realitats independents. Quan canvia la realitat, les abstraccions emmagatzemades a la memòria hi romanen invariables si no les revisem. En el transcurs del temps guardem aquestes realitats i les utilitzem quan les necessitem, sense adaptar el nostre pensament als canvis esdevinguts. El mateix passa amb les coses apreses al llarg de la nostra vida en els centres educatius o al carrer. Conservem gratament els nostres pensaments acumulats i ens espanta quan una peça important emmagatzemada falla. També els experts, científics i polítics s’aferren als seus dogmes fins i tot quan l’evidència de la seva falsedat és notòria.

El reduccionisme emmagatzemat a la memòria, aquesta reducció de la realitat recent o antiga guardada en la memòria, no és copsat com tal sinó com realitat. El reduccionisme de la ciència com model de comprensió de la realitat social o global i de la realitat de cada dia és així un miratge, el qual una vegada guardat i tornat a recordar té unes conseqüències tan diverses que per exposar-les es podrien omplint llibres sencers.

En altres capítols examinarem la memòria col.lectiva i la historiografia per comprendre millor com ha esdevingut que s’hagi fragmentat el coneixement i la natura i com aquesta fragmentació és la principal responsable de la crisi ecològica i econòmica actual, del caos de les comunitats en el que vivim avui en tot el planeta o en tota la natura. No és una casualitat que, precisament, la fragmentació sigui també una causa del deteriorament de la percepció d’allò que ens envolta i que aquest coneixement defectuós obstaculitzi prendre les decisions que ens poden permetre sortir de la gran crisi ecològica que amenaça la supervivència humana en el planeta i que està exterminant animals i pobles des de fa força anys.

Una vegada fragmentada i reduïda la realitat, aspectes d’aquestes realitats fragmentades esdevenen camps d’estudi desconnectats uns dels altres, per aquesta idea enganyosa que la realitat és com una màquina que es pot estudiar a trossos